Het zoemwoord van vandaag is: data inundatie. Eerst een stukje vaderlandse geschiedenis. Heel lang geleden (tot de vorige eeuw overigens) werd in de klassieke oorlogsvoering (Hollandse Waterlinie) het land dusdanig onder water gezet dat het noch begaanbaar, noch bevaarbaar was om hiermee de opmarsch van den vijaard te verstoren en te kanaliseren naar de forten die her en der in het landschap werden neergezet. Dit hele proces werd met een mooi woord inundatie genoemd. Op zich een goed plan -immers niemand wil natte sokken- totdat het ging vriezen (zoals in 1794).
Data inundatie berust op hetzelfde principe: overspoel het 'land' (management, klant, toezichthouder) met zoveel data dat niemand er door- of overheen kan komen. Als je je op de afdeling bijvoorbeeld wilt afschermen van wakende ogen of moeilijke vragen wilt vermijden, kun je overgaan tot data inundatie. Daarbij verzamel en verspreid je zoveel data dat niemand zich een weg kan banen door die hoeveelheid, en de essentie, het probleem of de oorzaak verscholen blijft achter de vestingwerken van gegevens. Een afdeling financien is vaak de grootste data inundant in een organisatie.
Voorbeelden van effectieve data inundatie: managementrapportages met 25 pagina's aan getallen, of managementrapportages met 50 pagina's aan tekst zonder opmaak, mailberichten met 12 bijlagen in xls-formaat, een powerpoint presentie van 75 slides met veel opsommingen en animaties. Meer voorbeelden post je in de comments !
Data inundatie: het zichzelf bewust onbereikbaar maken door het overvloedig
verspreiden van data.
Data inundant: een persoon die regelmatig data inundatie als verdedigingsmechanisme toepast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten