woensdag 16 april 2008

Zoemwoord woensdag: Bosje narcisten

Dit is een waarschuwing. Mocht u op een afdeling werken waar in uw beleving alles klopt, alles helder is, structuur aanwezig is, werkbeschrijvingen gemaakt zijn, regelmatig werkoverleg is, een enorme drive is, een fantastische omzet draait en iedereen uitermate blij is met zichzelf en de afdeling ? Pas dan op. Je komt dan in aanmerking voor een bosje narcisten.
Deze bloemsoort heeft de vreemde neiging om geheel en al met zichzelf bezig te zijn en de aansluiting met anderen te verliezen. De eer en meerdere glorie van het bosje narcisten staat immer altoos bovenaan. Bij een bosje narcisten lijkt elke ander bosje maar onkruid.

Een voorbeeld. De afdeling marketing heeft een enorme ongezonde intern gerichte cohesie en de neiging tot onoverwinnelijk gedrag. Andere afdelingen (zeker die sukkels van P&O) worden afgeschilderd als minderwaardig of hooguit randvoorwaardelijk. Iedereen binnen de organisatie wil eigenlijk bij die afdeling werken, maar niemand wordt toegelaten. Disfunctionele patronen als Groupthink en organisatorische leerstoornissen ('the enemy is out there') liggen op de loer.

Een afdeling met deze kenmerken is een bosje narcisten. Tot zover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten